huen

Eseménynaptár

5szombat
2015. szeptember
2015. szeptember
 HKSzeCsPSzoV
3631123456
3778910111213
3814151617181920
3921222324252627
402829301234
41567891011

Legfrissebb ajánlatok

Megtalálhatóak vagyunk:
facebookiwiw

miért jó a szakmai gyakorlat?

Miért jó a szakmai gyakorlat?

A Bologna képzés az Európai Unióban rendszeresített felsőoktatási szabvány, melynek célja az európai felsőoktatás harmonizációja. A rendszer elindulása óta egyre több egyetem, főiskola tette kötelezővé a több hetes szakmai gyakorlat elvégzését, mielőtt a hallgatók megkaphatnák a diplomájukat.

A program időtartama változó. Bizonyos karokon 4 hetes gyakorlatok letöltése a kötelező, míg másokon 12 hét az elvárás. Sok cég – főleg a multinacionális vállalatok – trainee programokat indítanak, ahol a jelölteknek gyakran 3-6 hónap áll rendelkezésükre, hogy a szakterület mélységeibe belelássanak, a szakma fortélyait megtanulják. A multik által szervezett programok hasznosak mindkét fél számára, hiszen a gyakornok képes érdemben dolgozni, önállóan feladatot ellátni, kiderül hosszabb távon képes-e megfelelően és hatékonyan ellátni egy bizonyos feladatkört. A vállalat nagyobb kockázat nélkül kipróbálhatja, alkalmas-e a hallgató a munkára.

A szakmai gyakorlat számos előnnyel jár a frissen végzett hallgatók számára, hiszen a gyakorlat időtartam alatt elsajátított elméleti és gyakorlati ismeretek biztos alapot adnak a jövőre nézve. Munkahelyválasztás előtt érdemes alaposan átgondolni, milyen szakterületen szeretnénk kipróbálni magunkat, hiszen ez jó lehetőség arra is, hogy a későbbi karrierünket megalapozzuk. Ha az általunk választott állás nem azokat az elvárásokat nyújtja, mint amire számítottunk, vagy nem illik személyiségünkhöz, akkor még lehetőségünk van arra, hogy más területeken is kipróbálhassuk magunkat.

Egy cégnél eltöltött időszak nem csak egy bizonyos tapasztalat megszerzéséhez juttat hozzá, segít a hétköznapjaink jobb beosztásához, bizonyos feladatok rutinszerű elvégzéséhez. Ha a számunkra szimpatikus szakterületen sikerül elhelyezkedni, a szakmai gyakorlat ideje alatt a legfrissebb eljárásokat, módszereket sajátíthatjuk el.

Gyakran előfordul sajnos, hogy a gyakorlati helyet adó szervezet nem tud fizetni a munkánkért.  Fontos tisztázni magunkban, ne azért menjünk egy céghez gyakorlatra, mert pénzt biztosít, hanem azért, mert a jövőnkre nézve befektetés, amelyet az önéletrajzunkba beleírva a későbbiekben elismernek. A tapasztalaton túl nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy olyan szakmai ismeretségeket köthetünk, illetve kapcsolatokat alakíthatunk ki, amelyeket a későbbiekben kamatoztathatunk.

Nehéz döntés, mit érdemes választani: egy kis céget, multinacionális vállalatot, esetleg a közszférában, vagy civil szférában lenne érdemes elhelyezkedni? Mindegyiknek vannak előnyei, hátrányai. Egy multi jobb választásnak tűnhet, hiszen az esetek többségében a gyakornokok pénzt kapnak a munkájukért, nem utolsó sorban nagyon jó referenciát adhat, sok helyen elismerik. Több az esélye egy nagyobb vállalatnál, hogy az utánpótlást a jól bevált, tehetséges, fiatal gyakornokokkal oldják meg. Előny és próbatétel is egyben, hogy hosszadalmas kiválasztási folyamaton kell a jelölteknek átesniük. A kiválasztások során sokat lehet tanulni önmagunkról, az ott kialakult szituációkból. Sok esetben ugyanis hasonló kérdések ismétlődnek az állásinterjúk során, illetve hasonló feladatokat kell megoldani (pl.: Került-e már konfliktushelyzetbe, hogy oldotta meg?)  A nagyobb vállalatok általában csak egy bizonyos területtel engedik foglalkozni a gyakornokokat, az esetek egy részében pedig csak adminisztrációs feladatokat kell ellátniuk. Nagyon jó lehetőséget kaphatnak további karrierútjuk tervezéséhez azok a hallgatók, akik a szakmai gyakorlat ideje alatt több szakterülettel foglalkozhatnak.

A kisebb cégek esetében nagyobb felelősségű munkát rakhatnak a vállunkra. Több területen is kipróbálhatjuk magunkat, hiszen a 2-3 főt foglalkoztató cégek esetében fontos, hogy az alkalmazottak minden területet ismerjenek, összefüggésében lássák át a rendszert. Ebben az esetben is előfordulhat, hogy további karriert kínálnak fel számunkra, azonban a vállalat kis mérete miatt kevesebb az esély erre.

Jó lehetőség önkormányzatoknál, hivataloknál elhelyezkedni. A versenyszférával ellentétben itt a rutinra jobban lehet támaszkodni, hiszen a bürokrácia nagyon fontos ezeknél a szervezeteknél. Nagy előny, hogy beleláthatunk egy hivatalos szerv működésébe, akár egy önkormányzatnál is. Civil szervezetek esetében is fontos a pontos adminisztráció, főleg ha pályázati pénzekből tartják fent a működésüket. Egy non profit vállalkozás sok esetben képviselhet olyan értékeket, ideológiákat amelyek számunkra fontosak, így különleges pluszt adhat, hogy részt vehetünk ezeknek a szervezeteknek a működésében.

Akármilyen céghez is sikerül bekerülnünk, számos hasznos dologra készíthetnek fel bennünket. Munkavállalóként megismerhetjük a munkahelyi szabályokat, normákat, illemet, illetve a környezetet, amiben pár hétig bizonyítanunk kell. Főleg a multinacionális vállalatoknál fektetnek nagy hangsúlyt a szervezeti kultúra alapos megismerésére, amihez egy újoncnak igazodnia kell. Nem csak a munkahely alapos ismerete fontos, hanem az üzleti élet viselkedési, kommunikációs normáit, az irodai eszközök alkalmazását, a napi ügymenet rutinná válását is segít elsajátítani.

Sok hallgató végzi a kötelező szakmai gyakorlatát külföldön. Ezt a lehetőséget számos program/szervezet biztosítja, pl. Erasmus, Ceepus, Aiesec , Leonardo da Vinci, stb. A külföldi munka során felejthetetlen élményekkel gazdagodhatunk, elmélyíthetjük a nyelvtudásunkat, az adott kultúrával kapcsolatos ismereteinket, valamint globálisan versenyképes cégeknél tölthetjük el a szakmai gyakorlatunkat, amivel biztos befutók lehetünk a későbbiek során.

 

Martus Bettina

SZTE Karrier Iroda

 

Érdemes a szakmai gyakorlat előtt pár honlapot megnézni, amelyek segíthetnek a gyakorlati hely megtalálásában1:

Hasznos információk gyakorlattal kapcsolatban az Európai Ifjúsági Portálon:http://europa.eu/youth/index.cfm?l_id=hu

 

Külföldi munkalehetőségek mellett tanítási-tanulási lehetőségek és gyakornoki helyek szerte a világon. (Angol nyelven!): http://www.jobsabroad.com/search.cfm

 

Pályázat, ösztöndíj, állás, magyar és angol nyelven: http://www.kfki.hu/opportunities/

 

Ösztöndíjas foglalkoztatási lehetőségek a közszférában: https://kozigallas.gov.hu/

 

Szakmai gyakorlat vállalkozásoknál, ösztöndíjak, külföldi lehetőségek:http://www.szakmai-gyakorlat.hu/ 

 

Cikkek, szakmai gyakorlatok itthon és külföldön, közvetítő szervezetek: http://szakmaigyakorlat.lap.hu

 

Gyakornoki helyek az Európai Parlamentnél:  http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/hu/007cecd1cc/Traineeships.html 

 

Gyakornokság az Európai Ombudsmannál: http://www.ombudsman.europa.eu/trainee

 

Gyakornoki program az ENSZ Emberi Jogok Főbiztossága irodájában: http://www.ohchr.org/en/aboutus/pages/internshipprogramme.aspx

 

Gyakornokság az Európai Bíróságnál: http://curia.europa.eu/jcms/jcms/Jo2_7008/

 

Gyakornoki helyek az Európai Unió Tanácsánál: http://www.consilium.europa.eu

 

Szakmai gyakorlat a Belső Piac Harmonizációs Irodájánál: http://oami.europa.eu

 

Gyakornoki lehetőség az Európai Bizottságnál - fordító gyakornoki lehetőség: http://ec.europa.eu/magyarorszag/calls/20120125_gyakornoki_felhivas_hu.htm 

 

Gyakornoki lehetőség az Európa Tanácsnál: http://www.coe.int/t/e/Human_Resources/Jobs/10_Traineeship_opportunities/