Hallgatói szolgáltatások

Külföldi lehetőségek

 

Összegyűjtöttük nektek a legfőbb információkat hazai és külföldi ösztöndíjakról, gyakorlati helyekről és önkéntes munkalehetőségekről

 

 

A legnépszerűbb külföldi ösztöndíjakról és külföldi szakmai gyakorlati helyekről itt tájékozódhatsz! 

KÜLFÖLDI ÖSZTÖNDÍJAK

ERASMUS és ERASMUS+

Az ERASMUS a felsőoktatásban tanulóknak és dolgozóknak teremt lehetőséget. Szakmai gyakorlatok, fél illetve egy éves külföldi egyetemi tapasztalat, új kultúrák megismerése, nyelvtanulás – ezekben segít az ERASMUS és az ERASMUS+. A program előnye, hogy minden Erasmus diák mentesül a fogadó intézményben a tandíj fizetése alól, illetve nem kell fizetnie az intézmény által nyújtott szolgáltatásokért (beiratkozás, vizsgadíj, könyvtárhasználat). Az ERASMUS programban résztvevő diákok ösztöndíjban részesülnek, amelynek összege kb. havi 300-400 euró.
 
http://www2.u-szeged.hu/erasmus/


 
Campus ösztöndíjak

A Campus Hungary Programban a magyar felsőoktatási intézményben már két félévet elvégzett hallgatók országos szinten pályázhatnak külföldi felsőoktatási intézményekbe féléves részképzésre, szakmai gyakorlatra, rövid és csoportos tanulmányútra. 
http://www.campushungary.hu/

 


CEEPUS ösztöndíjak
 

A csereprogram célja, hogy a felsőoktatás területén együttműködő partnerintézmények között lehetővé tegye oktatói és hallgatói mobilitások lebonyolítását, nyelvi- és szakmai kurzusok, nyári egyetemek, valamint hallgatói kirándulások szervezését, támogassa a hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását a térségben, ezzel elősegítve Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését. Jelenleg Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia akkreditált felsőoktatási intézményeibe lehet utazni CEEPUS támogatással.
http://www.tpf.hu

 

 


GLEN ösztöndíj a fejlődő országokba

A GLEN egy politikailag független civil szövetség. Célja, hogy hozzájáruljon a fenntartható életmód valamint Észak- Dél igazságos és méltányos partnerkapcsolatának megteremtéséhez. Annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a globális összefüggésekre, a program keretében lehetőséget biztosít az európai fiataloknak, azért hogy Ázsia és Afrika fejlődő országaiban saját projektekben szerezzenek tapasztalatot a „globális Délen”, amivel később a hazai globális nevelésben tudjanak közreműködni.
http://www.hvsf.hu
 

 

KÜLFÖLDI SZAKMAI GYAKORLATOK 

Európai Bizottság:
http://ec.europa.eu/stages/index_en.htm 


Külföldi szakmai gyakorlatokat és gyakornoki programokat hirdető oldalak:
 
www.internweb.com
www.eurodesk.org
www.eurobrussels.com
www.idealist.org
www.europlacement.com
www.interntown.com
www.qreer.com
www.ebclkft.hu

 

Ösztöndíjlehetőségek országonként:
    
Németországi ösztöndíj lehetőségek
http://www.daad.info.hu/dstipendien.html
 
Továbbtanulás Dániában
http://www.daniaitovabbtanulas.dk/
 
Hollandiai ösztöndíj lehetőségek, csereprogramok és támogatási lehetőségek
www.nuffic.nl, www.grantfinder.nl
 
Továbbtanulás Finnországban
http://www.cimo.fi/, http://www.minedu.fi/OPM/?lang=en
 
Franciaországi ösztöndíj lehetőségek
http://www.inst-france.hu/, www.campusfrance.org, www.onisep.fr, www.education.gouv.fr
 
Egyesült Királyságbéli ösztöndíj lehetőségek
www.britishcouncil.hu, www.educationuk.org, http://www.grantfinder.co.uk/

 

Önkéntesség

Európai Önkéntes Szolgálat (EVS)
 
Az Európai Önkéntes Szolgálat révén fiatalok önkéntes munkát végezhetnek egy másik országban, a költségeik teljes fedezése mellett. A program keretében fiatalok egyénileg vagy csoportosan vesznek részt non-profit, ellenszolgáltatás nélküli tevékenységekben. A projektek 3 héttől 12 hónapig tartanak.
 
Miért?
 
Az EVS program lehetőséget nyújt a 18-30 év közötti fiataloknak, hogy fejlesszék képességeiket, kipróbálják magukat egy idegen környezetben, új kapcsolatokra tegyenek szert, és nem utolsó sorban elsajátítsanak egy idegen nyelvet. A program célja, hogy fejlessze és tudatosítsa a szolidaritás és tolerancia értékeit a fiatalok körében, és hosszabb távon előmozdítsa az európai társadalmi kohéziót. Emellett támogatja a fiatalok aktív polgári részvételét és ösztönzi őket, hogy részt vegyenek az őket is érintő döntésekben.
 
Mit?
 

Az önkéntes munkák széles körét kínálják a különböző résztvevő szervezetek, mindenki megtalálhatja az érdeklődésének leginkább megfelelő tevékenységet kulturális, környezetvédelmi, sport, média és különböző szociális területeken. A választott fogadó szervezetnél az önkéntesnek heti 30-35 órát kell dolgoznia, és előre meghatározott számú szabadnap ill. nyelvoktatás jár neki. Az önkéntesek nem helyettesíthetnek fizetett alkalmazottakat. Az önkéntes szolgálat ideje alatt a fiatalok intenzív tanulási folyamatnak lesznek részesei, lehetőségük nyílik egy másik ország és kultúra megismerésére, és ezáltal önmaguk, személyiségük fejlesztésére.
 
Hol?
 
Európában

Az Európai Unió összes tagállamában, és a társult államokban (Norvégia, Svájc, Törökország, Horvátország, Szerbia, Montenegró, Macedónia). Az európai fogadó szervezetek adatbázisa a következő honlapon található: http://www.evsdatabase.eu. A kereséshez segítséget és egyéb praktikus információkat találsz az oldal alján letölthető „Segítség az elinduláshoz” dokumentumban.
 
Európán kívül
A világ bármely pontján végezhető önkéntes tevékenység. A fogadó szervezet megtalálása azonban lényegesen bonyolultabb, ugyanis nem létezik központi adatbázis. Amennyiben valamelyik fejlődő országban szeretnél önkéntes lenni, vedd fel a kapcsolatot az Alapítvány munkatársaival, illetve olvasd el az oldal alján letölthető „Segítség az elinduláshoz” dokumentumot.
 
Bővebb információ ITT!

 

Fontos linkek

 
Fontos linkek:
 
Külföldi munkavállalás - EURES

 

https://eures.munka.hu/ 

https://ec.europa.eu/eures/public/language-selection
 
Magyar Ösztöndíj Bizottság
www.scholarship.hu
 
Nemzeti Pályainformációs Központ
www.npk.hu         
 
Tempus Közalapítvány - bővebben az Erasmusról
www.tka.hu
 
Nemzeti Europass Központ (Europass önéletrajz, nyelvi útlevél, oklevélmelléklet, bizonyítvány-kiegészítő és mobilitási igazolvány)
www.europass.hu 

Az Európai Unióhoz kötődő információk (pályázatok, munkavállalás, ösztöndíjak)
http://www.euvonal.hu

 
Study in Europe – az Európai Bizottság hivatalos, tagállamokban való tanulással foglalkozó weboldala 
http://ec.europa.eu/education/study-in-europe/
 
Study in Europe Blog - további hasznos információk az EU-s felsőoktatási tanulmányokról
http://www.studyineurope.eu/
 
Európai Kreditátviteli Rendszer ismertetése
http://www.aic.lv/ace/default.htm
 
Információk az egyes külföldi országokban való tartózkodás feltételeiről; oktatás, munka, turizmus
www.justlanded.com
 

Lehetőségek Németországban

https://www.studying-in-germany.org/