Hallgatói szolgáltatások

Állásbörze - Tippek a hallgatóknak

Felkészülés

Sok egyetemista úgy gondolja, hallgatóként felesleges állásbörzére menni, pedig ez egy jó alkalom a tájékozódásra, információszerzésre. A börze nemcsak álláskeresésre alkalmas, hiszen számos cég kínál szakmai gyakorlati helyeket is a fiataloknak.  Mivel itt kötetlenebb, barátságosabb közegben tudod feltenni a kérdéseidet, még a végzés előtt világossá válhat számodra, mely munkaadók szimpatikusak.

A siker érdekében megéri felkészülten érkezni az állásbörzére! Ennek első lépése, hogy böngészd át a weboldalakat, mert ha felkészítő programokon is szeretnél részt venni, sok esetben előzetesen kell regisztrálni. (Esetünkben a Programok menüpontban tájékozódhattok a Felkészítő Napok és az Állásbörze részletes programjairól.)

Még a rendezvény előtt át kell gondolnod, miben vagy erős, milyen tapasztalatokkal rendelkezel, milyen cégkörnyezetben éreznéd jól magad. Ha a képességeidet, céljaidat letisztáztad magadban, aktualizáld az önéletrajzodban szereplő adatokat, hogy az állásbörzén naprakész információkkal állhass a kiszemelt cégek képviselői elé. Érdemes összeállítani egy listát azokról a cégekről, amelyeknél szívesen dolgoznál a jövőben. A börze napján kb. 15-20-at tudsz majd meglátogatni, így ettől többet felesleges kiválasztanod – a kiválasztottaknak viszont alaposan nézz utána az interneten!

Az önéletrajzodat hozd magaddal kinyomtatva, több példányban. A helyszínen a standtérkép alapján tájékozódva tudod majd megkeresni a számodra szimpatikus cégek standjait, képviselőit. Mivel a börzén a beszélgetés során a munkáltató először találkozik a jelentkezővel, a jó benyomás érdekében elengedhetetlen az ízléses megjelenés, melyet a következő részben fejtünk ki. Légy érdeklődő, nyitott, és jegyezd fel a fontos információkat! A börzéről hazatérve írd össze, mely cégekhez adtad be az önéletrajzod, így már nem marad más hátra, mint hogy legyél mindig a telefonod közelében, és fogadd a megkereséseket! 

                

Megnyerő öltözet

És most jöjjenek a gyors tippek fiúknak és lányoknak egyaránt a Börze divatvilágából! Hogy miért is fontos ez? Nos azért, mert a felmérések szerint a munkaadók 70%-a nem vágyik divatbolond vagy trendi munkatársakra, így egyből nem veszik komolyan a túl élénk színekben fellépő jelentkezőket.

Ráadásul a főnökök 65%-a azt mondja, hogy az azonos kvalitású jelöltek közötti választásnál döntő tényező lehet az öltözködés. És hogy még inkább a számok beszéljenek, az ominózus első benyomásnak 55%-át az öltözködés és fellépés teszi ki. Szóval mondjuk, mit lehet és mit nem:
 
Hölgyeknek a börzére is, akár egy állásinterjúra egy nadrág- vagy szoknyás kosztüm kiváló választás lehet, de az alapvető sötét, legalább térdig érő szoknya, egy elegáns blúzzal vagy blézerrel szintén hibátlan döntés. Ha egyes hölgyek nem rajonganak a szoknyákért, az se baj, egy elegáns, egyszínű hosszú nadrág kiválthatja a szoknyát. A blúzok tekintetében, mindenképpen kerüljük a túl élénk, harsány színeket, illetve a kivágott felsőket is. Sminkben szintén törekedjünk természetes hatású, visszafogott színekhez, melyek a bőrhöz és hajhoz egyaránt passzolnak. És mivel hölgyekről lévén szó, nem maradhatnak ki a kiegészítők sem, amelyeknél a kevesebb néha több elvet is nyugodtan alkalmazhatjuk. Elegáns és szolid ékszereket érdemes választani, és törekedni kell a táska, öv és minden más kiegészítő összhangjára is!
 
Uraknak javasolt egy sötét, egyszínű öltöny, vagy az általánosan elfogadott egyszínű, vászonnadrág és ing kombináció. Az ing lehetőség szerint fehér színű, vagy ehhez hasonló színárnyalatú legyen, erősen ajánlott elkerülni a mintás, kereknyakú pólókat. Ha már megadjuk a módját, a nyakkendőről se feledkezzünk meg: pozíciótól függően, bátran választhatók az üzleties megjelenést biztosító, klasszikus típusú nyakkendők. Itt is érdemes kerülni mindent, ami extrém mintás vagy netalán figurás. A cipő anyagában és színében illeszkedjen a választott öltözékhez és talán evidens, de fontos kiemelni, hogy a zokni és cipő színének harmonizálnia kell, tehát felejtsük el a fehér zoknit, a szandált, pláne ezek kombinációját, vagy bármilyen edző- és sportcipőt. Az övnek is harmonizálnia kell a cipőhöz, egyéb kiegészítők terén pedig az óra, esetleg jegygyűrű elfogadott, minden mást érdemes kerülni.

Mit hozz magaddal?

Mire számítsunk, hogyan készüljünk egy állásbörzére? Mit vegyünk fel és mit vigyünk magunkkal? Miért éppen minket választanának? Kérdések és válaszok kezdő és haladó "börzézőknek".

Önéletrajz, de milyen?

Ha nem tervezted az állásbörze látogatást, akkor se ess be egy ilyen eseményre önéletrajz nélkül. Nem nézelődni jössz, hanem ismerkedni. És ha valakinek szimpatikus voltál, szeretne majd rád emlékezni. Egy telefonszámmal semmire nem fog menni. Ráadásul HR szempontból a szakmai előéleted valamint a tanulmányaid a legfontosabbak (na meg a személyiséged). Nagyon jól jöhet, ha van kéznél kinyomtatott önéletrajzod.
Ha van időd felkészülni, legyen több féle önéletrajzod - attól függően, milyen pozícióról beszélgetsz, olyat tudsz adni. Ez nem hazugság! Ha ugyanis keresel az angol és német nyelvvel pozíciót, legyen egy önéletrajzod, amiben kiemeled azt (jó esélyed van Shared service centereknél) de ha közben gazdasági végzettséged van, és később ezzel akarsz majd foglalkozni, legyen egy erre kihegyezett is. A börze méretétől függően határozd meg a kinyomtatott példányok számát. Ha több oldalas a dokumentumod, mindenképpen tűzd össze az összetartozókat, nehogy elhagyja később a HR-es a fontos információkat.

Megfelelő öltözék

Ha még nem voltunk állásbörzén, akkor sem szabad felkészületlenül érkeznünk. Érdemes elegáns, már az állásinterjúnak megfelelő öltözéket viselnünk, hiszen ott az adott cégek HR-esei várnak minket. Még ha személyiségünkkkel meg is győznénk magunknak a szakembert, a kopott farmerünk elriaszthatja őt. Gondoljunk csak bele: mi HR-esek vagyunk, és tudjuk, minden egyes munkavállalónk a cégünket is reprezentálja.
Ha elegánsan vagyunk felöltözve, megkímélhetjük magunkat egy előítélettől - öltönyben, kosztümben ugyanis nem nagyon lehet utat hagyni a sztereotípiáknak. Másrészt gondoljunk a börze napjára úgy, mint egy állásinterjúra - csak egyszerűen kihagytuk a jelentkezést és az önéletrajz válogatót.


Lista

Ha előre gondolkozol, egy nagyobb börzén is megtalálhatod a számításaidat. A szervezők mindig feltöltik az esemény oldalára az aktuális kiállítók listáját, sokszor pedig a nyitott pozíciókat is. Nézegesd végig a profilokat, és amelyik ajánlat vagy cég szimpatikus, azt jelöld be. Írd fel a standszámokat, keresd meg a standtérképen, és hozd magaddal. Így biztosan nem felejtesz el egyetlen olyan munkáltatóhoz sem odamenni, ahová akartál.

Bátorság

Nem kell félni, a standokon áálldogáló emberek nem harapnak. Sőt, arra várnak, hogy odamenj hozzájuk. Nem csak Te keresel állást, de ők is munkaerőt. Légy bátor, és szólítsd meg a cégek munkatársait. Mutatkozz be, kérdezd meg, milyen ajánlataik vannak, és mondd el, Te mihez értesz, mit tanultál. Igen, már beszélgetsz is. Csak így tovább!

Forrás: www.cvonline.hu

Hogyan mutatkozz be a munkáltatóknak?

Képzeld el azt a szituációt, hogy leendő főnököddel találkozol egy irodaház földszintjén. Épp siet egy tárgyalásra, ezért azt javasolja, hogy mutatkozz be, és mondd el, hogy mit szeretnél addig, amíg felér a megfelelő emeletre. Egy ilyen helyzetben mit mondanál el magadról?
 
Elképzelhető, hogy egy-egy népszerűbb cég standjánál annyi érdeklődő lesz, hogy csak egy „liftútnyi” idő jut a leendő munkaadód meggyőzésére.
Röviden, de emlékezetesen bemutatkozni pedig nehezebb lehet, mint gondolod.
Mit is mondj egy ilyen helyzetben?
1.    Hogy hívnak?
2.    Milyen típusú állások érdekelnek? (szakterület, feladatok, munkakör, fő- vagy részmunkaidős, gyakornoki, stb.)
3.    Milyen releváns munkatapasztalatod van?
4.    Hol végeztél/milyen szakon tanulsz?
5.    Személyes motivációd, azaz miért ilyen típusú állást keresel?
6.    Miért gondolod, hogy alkalmas vagy egy ilyen típusú állásra, mit nyer veled a cég, ha téged választ?

Érdemes a fenti kérdéseket először otthon magadban, írásban megválaszolnod. Ezt bátran vidd magaddal, és ha szükségét érzed, még a börze ideje alatt is megnézheted, korrigálhatod az első tapasztalatok alapján, ha szükséges.


Állásinterjún az első információt a bemutatkozás során adjuk magunkról. Nem mindegy, hogy mit és hogyan mondunk!
A bemutatkozás kulcsfontosságú, mert akaratlanul is olyan dolgokat hangsúlyozunk saját magunkkal kapcsolatban, amelyekből a másik fél következtetni tud az önértékelésünkre és a saját magunkkal kapcsolatos kétségeinkre. Az interjú első 15 másodperce a leginkább sorsdöntő. Az emberek 90 százaléka az első 4 másodpercben formál véleményt rólunk, és ez a benyomás 60-80 százalékban nem szavakból, hanem benyomásokból áll.

1. BELÉPÉS
Amikor behívnak bennünket egy terembe, lépjünk be habozás nélkül. Ne álljunk meg az ajtóban, legyünk határozottak. Már ebben a pillanatban bemutatjuk önbizalmunkat a másik félnek: ha megtorpanunk, sebességet váltunk, toporgunk a küszöbön, bizonytalannak fognak tartani. Haladjunk céltudatosan befelé, és tartsuk meg a lendületes sebességünket is.

2. FIGYELJÜNK A TESTBESZÉDRE
Nagyon fontos a testbeszéd (metakommunikáció). Az üzeneteink jelentősebb részét (kb. 60 százalék) a testbeszédünk - azaz a hangszínünk, a testtartásunk, a mosolyunk, a kézfogásunk, a szemkontaktusunk - közvetíti. Különösen egy interjú helyzetben fontos, hogy tudatában legyünk a testbeszédünknek.

 


Forrás: www.allasiranytu.hu 
Forrás: 
www.hvgallasborze.hu