Kreatív önéletrajz az új divat

A leggyakoribb probléma, amellyel egy álláskereső szembenéz, hogy nem kap életjelet többet a cégtől, ahová beküldte az önéletrajzát. Vannak néhányan, akik páratlan dizájn tudásuk segítségével rendkívül kreatív módon próbálnak kitűnni a számtalan önéletrajz közül.


Ezzel együtt persze kockázatot is vállalnak, hiszen nem minden HR-menedzser tűri el az ilyen szokatlan megközelítéseket. De a remek művek alkotóinak tapasztalata szerint ezeknek a fantáziadús megoldásoknak mégis csak megvannak a pozitív hatásai. Te mernél rendhagyó módon újítani az önéletrajzodon?

 

Csokoládépapírba csomagolt tudás
A tervező és stratéga Jessica W.csoki evés közben alkotta meg a csokoládéba csomagolt önéletrajz koncepcióját: önéletrajzával csomagolta újra a csokoládékat, a csomag belső oldalára pedig a „köszönöm” vagy „egyél meg” szavakat nyomtatta, és végül így kapta maga egy nagy építészeti cég négyhónapos szakmai ösztöndíját. A grafikus Olsen továbbfejlesztette az ötletet úgy, hogy a csokoládé csomagolás tartalmazott egy cédulát is, amely 10% kedvezményt nyújtott a tervezési szolgáltatásaiból. „Úgy gondoltam, hogy itt az ideje álláskeresőként kipróbálnom valami szórakoztatót, amely megjeleníti a személyiségemet és eredeti tervezői stílusomat” – mondja Olsen. A hagyományos csokoládécsomagolás elemeit is kreatívan alakította át: A 100% kakaó helyett 100% tapasztalatlan tehetséget szerepelt, az összetevők részben képességeit sorolta fel, a „lejárati időhöz” pedig azt írta: „míg el nem kapkodnak előled”.Önéletrajz az infografika jegyében

Elliot Hasse önéletrajza még azelőtt készült, mielőtt az infografika népszerűvé vált volna, és fogalma sem volt arról, hogy vajon jó fogadtatásra talál-e majd. De Hasse aggodalmai megalapozatlanok voltak, azonnali figyelmet kapott az önéletrajza, és elterjedt az interneten is. Rengeteg állásajánlatot kapott, végül vezető tervező lett Coloradóban. A színes ábrákkal, grafikonokkal teli infografikai önéletrajz már hazánkban is kezd elterjedni, és számos weboldal nyújt lehetőséget arra, hogy magunk szerkesszük meg saját, egyedülálló grafikánkat.


 

Önéletrajz, amely a hibákra, rossz referenciákra, a hiányzó megbecsülésre és a gyengeségekre koncentrál
 

A cége felvételi folyamataiban is résztvevő Scardino elveszítette a türelmét a hagyományos önéletrajzokkal szemben, amelyek tele vannak unalmas sikertörténetekkel és jobbnál jobb referenciákkal. Így alkotta meg a gyengeségekre koncentráló önéletrajzát, amely transzparenciája és őszintesége miatt szerinte sokkal nagyob  b bizalmat ébreszt.   Önéletrajza olyan kijelentéseket tartalmaz, mint például  „egy valamire való projektet sem sikerült az első évben végigvinnem”,  „tanulnom kellett  volna dizájnt  az egyetemen”,  „több  időt  tölthettem volna  a barátaimmal  az  egyetemi  évek  alatt, mintsem 20 kreditet szerezzek negyedévente”. A  képességek  helyetti  „képtelenségek”  szekcióban  pedig olyan  rossz szokásokra  hívja fel a  figyelmet,  mint például  „hazaviszem a munkát, ami rosszat  tesz a  házaséletemnek” , „rossz  a  névmemóriám”,  „lehetnék pontosabb” vagy „nem jegyzetelek a meetingek  alatt, de úgy tűnik, mivel rajzolgatok közben”. Meglepő módon az önéletrajz működik, és jelentősen több interjúra jutott be ezáltal, mintha hagyományos verziót használt volna.

Forrás: www.hvg.hu