Egyperces tippek önéletrajzhozEGYIK KUTYA, MÁSIK EB? NEM!
Mi az alapvető különbség a CV és a Cover Letter között? Sajnos sok álláskereső a mai napig szimplán csak bemásolja az életrajzi adatait a cover letter-be, aztán ezt a 2 dokumentumot elküldi 40-50 helyre, és csodálkozik, hogy miért nem hívják be az állásinterjúkra. Mi a fő különbség? Kezdjük az alapoktól!

A CV egy 1, maximum 2 oldalas dokumentum, ami a tanulmányi és szakmai történetedet írja le vázlatosan, strukturáltan és kronológiai sorrendben. Minden lényeges információt tartalmaz a múltaddal kapcsolatban. Megmutatja, hogy hol lehet téged elérni (Personal details), milyen főiskolákon/egyetemeken végeztél (Education and qualifications), hol dolgoztál eddig (Work experience), milyen számítástechnikai és nyelvi kompetenciákkal (Skills) rendelkezel. A tanulmányokat és a munkahelyi tapasztalatot tárgyaló rész a legfontosabb. Ezeket a lehető legrészletesebben dolgozd ki.
 
A cover letter ezzel szemben valóban a levél formátumot követi. Van egy bevezető része (Opening), 3-4 tömör bekezdés (Main body) és egy lezáró rész (Closing) a végén. A motivációs levél az önéletrajzhoz képest sokkal célzottabb. Ebben a dokumentumban maximum 1 oldalon bebizonyítod, elmagyarázod és kiemeled, hogy rendelkezel azokkal a képességekkel, amelyek a kiírásban szerepelnek. A cover letter lényegesen szubjektívebb információt tartalmaz, mint az önéletrajz. Ebben írod le, hogy miért érdekel téged a konkrét pozíció, milyen értékekkel és motivációval rendelkezel, és hogy az adott cég miért lehet vonzó a számodra. A levél segít a munkáltatónak abban, hogy jobban értelmezze a szakmai múltadat, és hogy megismerjen téged. A cover letter-t – és ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni – minden egyes alkalommal szinte rá kell szabni az adott hirdetésre.
Ne akard megspórolni ezt a munkát, mert máskülönben nem lesz eredménye.


 

 

KIHAGYHATATLAN KIHAGYÁS
Felejtsd el a sablonos, önfényező jelzőket és a sok jól hangzó, divatos dolgot, amikhez talán hozzászólni sem tudsz. Megsúgjuk mit célszerű kihagyni az önéletrajzodból!

Önfényezés jelzőkkel
Kiváló kommunikációs készség, asszertivitás, stressztűrés, eredményorientáltság, pontosság. Önmagukban semmit sem jelentenek és így felsorolva még rossz hatást is keltenek. Beszéljenek helyette a számok (hány sikeres projekt, hány ügyfél kiszolgálása, mennyi bevétel) vagy a referenciaszemélyek.
 
Jól mutató hobbik
Egy egyéni sport, egy csapatsport és egy művészeti hobbi. Akadnak karrierkönyvek, amelyekben így javasolják felépíteni a Hobbi rovatot. Így aztán sokan írnak jól hangzó, divatos dolgokat a cv-be. Kínos, ha a munkaadónak éppen az a szenvedélye és mélyebben a témába lépve kiderül, csak a tévében láttuk... Így aki még nem nordic walking-olt vagy raftingolt életében, inkább hagyja ki.
 
Egymáshoz nem kapcsolódó munkafolyamatok
Fontos része a cv-nek a korábbi munkák során elvégzett feladatok leírása. Ám ez is a lényegre koncentráljon, nem kell egy munkakörhöz 10-12, egymáshoz nem kapcsolódó feladatot leírni. Ki hiszi el, hogy valaki egyszerre értékesített, riportokat írt, ügyféltalálkozókat szervezett, követelést kezelt, tolmácsolt, beszerzést intézett stb. Még egy kisvállalkozásnál - ahol gyakoribb a 'mindenes' munkakör - is a legfontosabb 4-5 feladatra és az eredményekre koncentráljunk.


 

LÁSSUK A VELEJÉT!
Mérlegelj és szűrj, nyugodtan kihagyhatod a lényegtelen dolgokat az önéletrajzodból, ha nem így teszel csupán rabolod a HR-es idejét. Viszont ami kapcsolódik a megpályázott álláshoz az feltétlenül legyen benne!


Felesleges dolgokat írsz bele 
Nem, nem kell beleírni, hogy házas vagy-e vagy elváltál, hány gyereked van és mi a nevük, hol születtél, melyik általános iskolába jártál. És azt sem, hogy woodoo vallásod és paleolit ketogén táplálkozásod van. Semmilyen lényegtelen adatot ne írj az önéletrajzba! Azt írd bele, ami szükséges: az elérhetőségeidet, a fontos adataidat és a megpályázott munka szempontjából releváns információkat!
 
Lényeges dolgokat hagysz ki belőle
Mindent írj bele, ami bármilyen formában is kapcsolódhat a megpályázott munkakörhöz:megszerzett végzettségeket, kapcsolódó munkaköröket, eredményeket! És ami fontos: le ne hagyd az elérhetőségeidet – név, telefon, e-mail – mert a HR-esek rendszeresen panaszkodnak, hogy ezek le szoktak maradni némelyik önéletrajzról, és ők nem fognak rád állítani egy nyomozóosztagot, hogy kiderítsék, hogyan tudnának elérni! Ha lehagyod ezeket az adatokat, akkor gyakorlatilag így jártál!


 

TÚLONTÚL
Fontos, hogy ne ess túlzásokba se a tartalmat, se a formát illetően. Talád meg az arany középutat! Ne legyen túl hosszú vagy túl rövid az önéletrajzod és az se jó, ha túlontúl egyedi vagy éppen általános akarsz lenni. 

Túl hosszú 
Gyakori hiba, hogy a lelkes álláskereső azt hiszi, hogy ha a Háború és béke c. regénnyel vetekedő hosszúságú önéletrajzot ír, akkor azzal majd jól meg fogja győzni a HR-est. Sajnos ez nem így van, senki sem fogja végigolvasni a kisregényedet. Nem az a lényeg, hogy mennyit írsz, hanem az, hogy MIT. Ne hosszú legyél, hanem lényegre törő és meggyőző!
Túl általános
Ha ugyanazt az önéletrajzot küldöd el mindenhova, azzal semmit sem fogsz elérni, azt garantálom. Minden önéletrajzot szabj arra az állásra, amelyikre éppen jelentkezel. Erről már sokszor volt szó, mégsem lehet elégszer ismételni: ne használj közhelyeket az állásjelentkezéseidben!
Ugyanis mindenki más is ilyeneket ír, és ezzel csak azt éred el, hogy egy kalap alá vesznek a többi egyforma, unalmas jelentkezővel. Ezt pedig nem szeretnéd, igaz? Akkor pedig felejtsd el az alábbi unalmas kliséket:

  • motivált vagy
  • kreatív vagy
  • jó kommunikációs képességeid vannak
  • jó csapatjátékos vagy
  • szeretsz önállóan is dolgozni stb.

     

 

IGENIS SZÁMÍT A KÜLSŐ!
Talán evidensnek tűnik a megfelelő formázás és betűtípus használata az önéletrajz írása során, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem is annyira egyértelmű. Jó ötletnek tartod, hogy minden pontban más betűtípust és betűméretet használj? "Egyedi", átláthatatlan szerkesztéssel tűnnél ki a tömegből? Inkább segítünk.


Betűtípus
Nem sok erőfeszítést igényel, mégis annál nagyobb kárt tud okozni a rossz betűtípus választás. A túl nagy/kicsi betűméret, és az olvashatatlan, vagy oda nem illő (pl. Comic Sans) betűtípussal sokat ronthatunk az esélyeinken. Használjunk az általánosan elfogadott betűtípusokat, mint amilyen a Times New Roman, Arial, Calibri, stb.

Hibás formázás
Manapság már a legtöbb helyen azt halljuk, hogy tűnjünk ki a tömegből és ezért sokan megpróbálnak egyedi önéletrajzot létrehozni, aminek eredménye sokszor egy túlszerkesztett, árnyékolással és oda nem illő motívumokkal gazdagított CV. Éppen ezért azt javasoljuk – hacsak nem egy grafikusi/designer pozícióra pályázunk – inkább kerüljük el ezeket, minimálisan formázzunk és tartsuk szem előtt a legfőbb szempontot, ami az olvashatóság! Mielőtt véglegesítjük, küldjük el e-mailben egy ismerősünknek, hogy megnézzük nem vesznek-, vagy csúszkálnak el benne a tartalmak.