Egyperces tippek álláskereséshez

 

 

 

TE VAGY A LEGALKALMASABB

Miért adjuk önnek ezt az állást?” Amikor elhangzik ez a kérdés, az interjúztató valójában arra kíváncsi, hogy „miért vegyen meg téged?”. A válaszodban ezért azt kell elmondanod, hogy mit tudsz kínálni nekik a pénzükért.

1. A kiírás legyen a sorvezetőd
Amikor megpályázol egy állást, mindig a kiírásból indulj ki, ez legyen a személyes sorvezetőd! Az adott cég a kiírásban szereplő szaktudást keresi, ezért hajlandó fizetni. Minden egyes pontra keress egy vagy több konkrét példát a szakmai múltadból. Minden korábbi sikered egy újabb bizonyíték, amivel megelőzheted a többi jelöltet.  Ha például a kiírásban az szerepel, hogy rendelkezned kell „interkulturális készséggel”, akkor beszélj egy olyan időszakról, amikor külföldi kollégákkal dolgoztál közösen egy sikeres projekten.
 
2. Légy tömör
A kérdésre adott válaszod legyen 1 vagy maximum 2 perc hosszúságú. Természetesen nem lesz időd arra, hogy az összes készségedet felsorold, ezért válaszd ki azt, ami szerinted a legfontosabb az állás sikeres elvégzéséhez, indokold még, hogy miért ezt a pontot választottad és bizonyítsd be egy példával, hogy rendelkezel a szükséges készséggel.
 
3. Légy egyedi
Számtalan munkaerő van a piacon. Ezért fontos, hogy minél jobban megkülönböztesd magad a többiektől! Mindenképp említs meg néhány olyan sikert, vagy eredményt, ami különleges, egyedi, és ami a jelentkezők többségének életrajzából hiányozhat. Ez fontos erőforrás lehet a cég számára.


 

KÉZFOGÁS
A kézfogás az első benyomás kialakításával szinte egy időben történik, ezért nagyon fontos üzenete van. Ha magabiztosnak szeretnénk tűnni, kézfogásunk legyen határozott, de ne túl erőteljes. Nőknél gyakran előfordul, hogy túlkompenzálnak és a szükségesnél erősebb kézfogással üdvözlik az interjúztatót. Ám még ez is jobb a gyenge, "döglött hal" jellegű kézfogásnál, amely érdektelenségre és önbizalomhiányra enged következtetni.


 

MESÉLJ MAGADRÓL!
Az interjú gyakran azzal kezdődik, hogy megkérnek minket, mutassuk be magunkat.
Itt röviden, érdekesen és pontosan ismertessük az önéletrajzunkat és mondjuk el, miért jelentkeztünk az állásra. Az interjú alatt ne féljünk kérdezni, ha a munkakörrel, a céggel kapcsolatban eszünkbe jutott valami. Az interjú végén, ha nem tudatják velünk, bátran érdeklődjünk, hogy mikor várhatunk visszajelzést a munkakör betöltésével kapcsolatban, akár állapodjunk meg egy határidőben.


 

FÉL SIKER A MEGJELENÉS ÉS A RUHÁZAT
Alapszabály, hogy az interjúra pontosan érkezzünk. Ha késünk, előfordulhat, hogy azonnal megköszönik a részvételünket, és mehetünk isten hírével. Megjelenésünk legyen ápolt, igényes és a munkakörnek megfelelő. Ha például pénzügyi, HR területre jelentkezünk, nem engedhető meg a laza elegancia. Kerüljük a feltűnő és kivágott blúzokat, a gyűrött inget, a miniszoknyát és a farmernadrágot, a túlzott mennyiségű parfümöt. Kipihenten és ápoltan érkezzünk, lehetőleg ne előző nap szervezzünk bulit.