Ilyen volt a Karrier Iroda 2017/2018-as tanéve

KEDVES HALLGATÓK!

A mai nappal megérkezett a vizsgaidőszak, ami egyben a tanév végét is jelenti. Hamarosan végeztek a vizsgáitokkal és hosszú, pihentető nyári szünetre mentek. Ősztől pedig újra találkozunk itt, az egyetemen. A Karrier Iroda továbbra is vár Benneteket számos lehetőséggel és programmal, ingyenesen. Addig is nézzük csak, milyen programokkal színesítettük a 2017/2018-as tanévet:

KARRIERTERVEZÉS KURZUS VIRTUÁLIS ÉS TANTERMI FORMÁBAN

is elindult mindkét félévben. Szeptemberben és februárban is vártuk azon hallgatók jelentkezését, akik minden héten más – a témában jártas (HR-es munkatárs, fejvadász, pszichológus) – szakembertől szerettek volna tanulni, megismerni a munkaerőpiac szereplőit, hatékony önéletrajz-írási stratégiákat vagy álláskeresési technikákat elsajátítani. Virtuális formában is felvehető volt, így videók formájában tekinthették meg az előadások anyagát, azok akik ezt választották. Így rugalmas időbeosztással, akár otthonról is teljesíthették a tantárgyat.

       

A kurzus célja, hogy olyan átfogó munkaerő-piaci ismeretekkel, hasznos tanácsokkal vértezze fel a pályakezdőket, melyek birtokában felkészültebben vágnak neki az álláskeresésnek. Gyakorlat-orientált képzésünkkel főleg a végzés előtt álló, illetve a karriertervezését idejében elkezdő hallgatókat céloztuk meg, de a kurzus felvétele nyitva áll minden, adott témakörben elmélyedni kívánó hallgató előtt. Az egyetem szakóráin nem elsajátítható, de az álláskereső számára elengedhetetlen fontosságú tudásanyagot sajátíthatsz el az előadások révén, melyeket a munkaerő-piacon elismert vendégelőadók tartanak. Jelentkezz te is a 2018/2019 első, őszi félévében, ha érdekelnek a hasonló témák és közben a 2 kredit is jól jönne!

A kurzus témakörei ebben a tanévben a következők voltak:

 • A kurzus teljesítésének feltételei, az SZTE Karrier Iroda bemutatkozása
 • Frissdiplomások a munkaerőpiacon
 • Önismeret, pályatervezés
 • Az önéletrajz és motivációs levélírás fortélyai
 • Interjúra való felkészülés
 • Interjún kívüli kiválasztási módszerek
 • Életútmenedzsment, álláskeresési technikák
 • Külföldi ösztöndíjak és tanulási lehetőségek
 • Munkajogi tudnivalók
 • Időgazdálkodás

 

TRÉNING KÍNÁLATUNK

számos izgalmas téma köré csoportosult az őszi félévben. Mindennapi élethelyzetekben és még inkább a munka világában gyakran van szükség olyan kompetenciákra, képességekre, melyeket könyvekből nem lehet elsajátítani. Tréningkínálatunkból Te is kiválaszthatod azt a témát, amiben szívesen elmélyednél, fejlődnél interaktív játékos feladatokon, izgalmas gyakorlatokon keresztül.
Szaktudásuk mellett a munkahelyi közegben legalább annyira fontos soft skillek tekintetében is kitűnhetnek a pályázók közül azok, akik ebben a tanévben részt vettek valamelyik tréningen. Egy jó hangulatú csoport tagjaként inspirációt szerezhettek a többiektől, miközben a tréner szakmai útmutatása mellett új technikákat, megközelítési módokat sajátíthattak el jobban rálátva a témára, magukra, ösztönös reakcióikra és azokat tudatosítva, csiszolva hatékonyabbá, hitelesebbé váltak.

 

IDŐGAZDÁLKODÁSI TRÉNINGGEL 

kezdődött a február. A tréning során a résztvevők elsajátították az időgazdálkodás és a tudatos életvezetés szemléleti alapjait, az időgazdálkodási módszereket és számos jó gyakorlatot. Havi, heti, napi terveket készítettek a szorgalmi és vizsgaidőszakra vonatkozóan, megtanultak priorizálni, fókuszálni, önkontrollt gyakorolni, a halogatást elkerülni, nemet mondani.

 •  ... bárcsak lenne még egy napom, akkor rendesen fel tudnék készülni a vizsgára!
 •  …bárcsak reggelente úgy tudnék felkelni, hogy teli vagyok energiával!
 •  …bárcsak kevesebb időt kellene tanulással töltenem, és többet lehetnék a barátaimmal!
 •  …bárcsak ne 24, hanem 36 órából állna egy nap!

Ha számodra is ismerősek a fenti kijelentések, a 2018/2019-es tanév első félévében keresd a tréningeket a Neptunban és jelentkezz.

STÍLUSKOMMUNIKÁCIÓS TRÉNINGGEL 

folytattuk márciusban. A tréning gyakorlatias módon tett kísérletet segíteni abban, hogy hogyan alakítsanak ki a résztvevők a számukra megfelelő, másoknak is tetsző stílust. A tréning során megismerhették a kifinomult stíluskommunikáció alappilléreit (szociális kompetencia, viselkedéskultúra, mozgásmagatartás, beszédmagatartás, öltözködéskultúra) a hétköznapokban és a munka világában egyaránt. A képzés hozzájárult önismeretük fejlődéséhez, hasznos útravalót kaptak az egyéniségüknek és az alkalomnak megfelelő öltözködés, megjelenés kialakításához.

PROJEKTMENEDZSMENT TRÉNINGÜNK 

célja volt, hogy a résztvevők gyakorlati példák segítségével megismerjék a projekttervezés és projektvezetés, valamint a projektmegvalósítás és projektértékelés módszertani alapfogalmait, és képesek legyenek azok gyakorlati alkalmazására. Megismerhették a pályázati rendszer felépítését: áttekintették a hazai és az EU-s fejlesztési irányokat, operatív programokat, a pályázatkészítés menetét, módszertanát, a pályázati anyag és információ megszerzésének lehetőségeit és módjait. Megtudhatták, melyek a pályázat összeállításának háttér elemei: a kívánt (elérendő) cél (eredmény) meghatározás; Outputok meghatározása; SWOT, stratégiai tervezés, problémaelemzés, cél meghatározás, partnerség, horizontális célkitűzések, indikátorok, humánerőforrás tervezés, ütemezés, munkaterv, pénzügyi tervezés.

SZEMÉLYES PR TRÉNINGÜNK 

alkalmával a résztvevők foglalkoztak a céljaik, szükségleteik kifejezésével, visszajelzéseket kaphattak a rájuk jellemző kommunikációs stílusról, annak másokra gyakorolt hatásáról. Lehetőségük volt fejlődni az elfogadás és személyes hatékonyság terén. A képzés végére megtapasztalták az emberi kapcsolatok és vélemények folyamatba ágyazottságát, változékonyságát és megfelelő kezelési módját. Megtanultak visszajelzéseket adni és fogadni, tudatosabban mozogni a társas helyzetekben.

Ha foglalkoztatnak a következő kérdések, következő félévben mindenképp kövesd a Facebook oldalunkat, hogy ne maradj le a jelentkezési határidőkről:

 • Úgy érzed, mások meggyőzőbben, hitelesebben képviselik álláspontjukat, mint te?
 • Előfordul, hogy nem tudsz nemet mondani, holott egyébként is túlterhelt vagy?
 • Nem úgy fejezed ki érzéseid, gondolataidat, ahogy szeretnéd, így néha elbeszéltek egymás mellett beszélgetőpartnereddel?
 • Szeretnél visszajelzéseket kapni jellemző kommunikációs stílusodról, non verbális üzeneteidről?

MUNKAERŐ-PIACI FELKÉSZÍTÉS VÉGZŐSÖKNEK TRÉNINGEN 

a résztvevők segítséget kaptak a pályájuk megtervezéséhez, erősségeik, lehetőségeik feltérképezéséhez, a legeredményesebb álláskeresési módszerek és felületek felkutatásához. Szakterületre, munkakörre szabottan kaptak segítséget önéletrajzuk és motivációs levelük szövegezésében, megszerkesztésében, az interjúra való felkészülésben.

A PÁLYATERVEZÉSI ÉS ÁLLÁSKERESÉSI TRÉNING 

során a résztvevők segítséget kaphattak erőforrásaik feltérképezéséhez, a pályatervezéshez szükséges készségeik fejlesztéséhez. A tréner segítségükre volt a munkaerő-piaci lehetőségeket és elképzeléseik összehangolásában. Segítséget kaptak, hogy hol kutathajták fel azokat a gyakornoki helyeket/munkaköröket, melyek érdekesek lehetnek számukra valamint lett egy garantáltan jó önéletrajzuk és motivációs levelük.

ALTERNATÍV GYAKORNOKI PROGRAMUNK 

által ebben a félévben 11 fogadó hely kínált 46 betöltendő gyakornoki pozíciót. Összesen 34 hallgató kapcsolódott be a minimum 120 órás munkába. Voltak, akik külföldi hallgatókat mentoráltak, volt aki nemzetközi ügyvivő szakértő gyakornokként töltötte az elmúlt pár hónapját. Többen foglalkoztak kulturális programszervezéssel és marketing, valamint pályázatíró pozíciók is betöltésre kerültek. A következő féléves gyakornoki program elérhető gyakornoki helyei hamarosan meghirdetésre kerülnek, figyeld az online felületeinket ha nem szeretnél lemaradni róla! Célunk továbbra is az, hogy az SZTE hallgatósága az elhelyezkedéshez egyre inkább szükséges, munkatapasztalat útján elsajátítható tudásra tegyen szert. A kompetenciák fejlesztése mellett a hallgatók megismerkedhetnek a fogadó szervezetnél folyó szakmai munkával, bekapcsolódhatnak a napi munkavégzésébe, önállóan oldják meg a mentoruk által rájuk bízott feladatot, tapasztalatokat gyűjtenek a munkaerőpiacon való későbbi elhelyezkedéshez, és nem utolsó sorban kapcsolati tőkéjüket is bővíthetik a gyakorlat során.

FELKÉSZÍTŐ NAPOK 

előzte meg idén is a tavaszi és az őszi Állásbörzét. A program célja minden félévben, hogy fejleszthesd önismereted, a munkaerőpiacra lépéshez szükséges készségeidet (egyéni tanácsadások, workshopok), illetve a munkáltatók HR szakemberein keresztül ismerkedj elvárásokkal, a kiválasztási folyamat lépcsőivel (előadások).

Ősszel például a alábbi workshopokon, tanácsadásokon vehettek részt a jelentkezők:

 • Keresem az utam - Pályatervezési tanácsadás,
 • Börze előtti CV ambulancia,
 • Points of You - kreatív fotóterápiás workshop,
 • Karrier Navigáció workshop,
 • Hozd magad helyzetbe! - Interjú szimulációk magyar és angol nyelven,
 • Vezetői készségfejlesztés workshop,

Az Állásbörze napján pedig ahogy mindig, idén is számos izgalmas előadással vártuk a hallgatókat. Az őszi kínálat pár előadása:

 • Álláskeresési technikák klasszikus és modern formái - Fókuszban a LinkedIn!
 • A self branding művészete
 • Kommunikáció és önérvényesítés - csináld hatékonyan!
 • Légy külső szemlélő egy interjún!

Karrier Pizzát kínált az Aon és a Generali, grafológiai tanácsadásunk ezúttal is elérhető volt, ahogy az Avon standja is várta azokat, akik a CV fotózás előtt kicsit csinosítani szerettek volna magukon.

Az ÁLLÁSBÖRZE

napján, számos cég várta a kíváncsiskodókat gyakornoki és állásajánlatokkal, ősszel és tavasszal is. Idén ősszel először került megrendezésre az

ÉLŐKÖNYVTÁR 

programunk,  egy szakterület megismerésének élményszerű formájaként vált elérhetővé az őszi börze alkalmával. Mivel az állásbörzén jellemzően az üzleti szféra szereplői vannak jelen, ezért ezt ellensúlyozandó szerettük volna megadni annak lehetőségét, hogy az itt kevésbé reprezentált, egyéb izgalmas munkaköröket is bemutassuk a hallgatók számára a személyes találkozás nyújtotta élményszerű formában.

Az állásbörze ideje alatt került megrendezésre, ahol a hallgatók 5 fős csoportokban 30 perces turnusokban találkozhatnak egy-egy munkakör izgalmas képviselőjével. A kötetlen beszélgetések célja volt, hogy a jelentkezők átfogó képet kapjanak adott szakterület sajátosságairól, az előttük álló pályautakról, a mindennapok feladatairól, kihívásairól és örömeiről. Meghívott vendégeink között volt rádiós műsorvezető, rendezvényszervező, projektmenedzser, kurátor, grafikus, kutató, élsportoló és pszichológus is.

KARRIER TANÁCSADÁS POLGÁR ZITÁVAL

"Zita vagyok, korábban fejvadász, majd vezető, jelenleg pedig független HR tanácsadó. A szakmám a szenvedélyem. Az elmúlt 11 évben több, mint 5.000 (állás)interjút tartottam, de csak kevés embert láttam magabiztosan képviselni önmagát. Lehet, egy ideje már foglalkoztat az álláskeresés, a jövőbeli karriered és hogy mivel is szeretnél foglalkozni. Talán nézegeted a hirdetéseket is, önéletrajzot írsz, jársz állásbörzékre, esetleg interjúkra." – találkozhattál Zita bemutatkozásával a félév folyamán. A tavaszi félévben számos hallgatónak adott remek tanácsokat és ha követed a Facebook oldalunkat a következő félévben te is részese lehetsz a programnak!
,,Mondd, látod -e teljes valójában, mi mindenre vagy képes? Hiszed -e hogy vannak szárnyaid, ismered -e őket? Én “állás” helyett haladásra hívlak. Karrier tanácsadásaim alkalmával felfedezzük együtt, hogy mi a számodra legmegfelelőbb út a kibontakozáshoz és milyen képességeid vannak, hogy a munkád ne csak a megélhetésed, hanem az örömöd forrása is legyen.”

PÁLYATERVEZÉSI TANÁCSADÁS SEBŐ TAMÁSSAL, TÓTH ERIKÁVAL ÉS FAZEKAS MELINDÁVAL

Ha neked is megszámlálhatatlanul sokszor teszik fel a kínzó kérdést, hogy mégis mi leszel, ha nagy leszel, mit kezdesz majd a diplomáddal? Ha elbizonytalanodtál, hogy jó szakon vagy-e egyáltalán? Nem vagy egyedül. Az egyetemen alig néhány éved van körvonalazni, hogy a megszerzett tudásodat hogyan értékesítsd majd a munkaerőpiacon. Nem kis döntés, hiszen jól lehet, hogy ez a választás határozza meg hátralevő életed munkával töltött napjait. Miért ne dönthetnél úgy, hogy a munka számodra ne csak kötelesség, hanem igazi hivatás is legyen egyben?  Sok hallgatótársad használta ki az elmúlt tanévben a pályatervezési tanácsadásunkat, amelyet külsős tanácsadók bevonásával bővítettük, hogy minél többetek számára elérhető legyen a legalkalmasabb időpontban!

                  

És végül, de nem utolsó sorban találkozhattatok velünk számos SPORTNAPON, SZTE-S NYÍLT NAPON és a BEIRATKOZÁS HETÉNahol sok-sok játékkal és ajándéktárggyal vártunk Benneteket. 

                

 

Tartsatok velünk a 2018/2019-es tanévben is! :)