Hogyan építs kapcsolatot álláskeresőként?

Az első lépés például nem elengedni a tanácsot adó ismerőst, különösen akkor, ha az illető éppen HR-es vagy egy olyan cégnél dolgozik, ahol elképzelhető –van felvétel.

De ha nem így lenne, akkor hol kezdjük? És hogyan?

A kapcsolatépítés, ami az álláskeresésben segíthet nekünk, nem most kezdődött, hanem az általános iskolában. Mert lényegében onnantól, hogy beszélni tudunk és társas környezetben vagyunk, kapcsolatokat építünk – ezeket inkább használni kell megtanulni, nem kiépíteni.

 

A hálózat első gyűrűje a családok és a barátok. Tegyük fel a kérdést:

Ki tudja a barátaim, családtagjaim közül, hogy állást keresek?

És ki nem?

Kit ismerek, aki hozzám hasonló munkát végez, vagy olyan cégnél dolgozik, ahol ilyennel foglalkozhatnak?

Ehhez először rendbe kell szednünk a saját karrier-elképzeléseinket. Mivel akarunk foglalkozni? Miben van tapasztalatunk és milyen irányba akarunk menni?

Próbáljuk így is csoportosítani az ismeretségi körünket.

 

Annyit ad, amennyit kérünk

A kapcsolati hálónk éppen annyi segítséget fog nekünk adni, amennyit kérünk -  ha nem mondjuk, hogy segítsenek, maguktól nem biztos, hogy eszükbe fog jutni. Nem kell, hogy lépten-nyomon ismételjük, munkanélküliek  NEM!  álláskeresők vagyunk, de mindig figyeljünk arra, hogy a megfelelő pillanatban a megfelelő embernek előhozzuk.

Természetesen azt a mondatot, hogy: „jaj, kellene egy állás” felejtsük el. Mondjuk el, milyen állást szeretnénk, miben van tapasztalatunk, mesélhetünk is eddigi sikereinkről. Ha a mellettünk ülő nem is HR-es, mégis azzá válhat, amikor beajánl minket saját cégénél.

Képzeljük el a helyzetet. Az ismerősünknél felvétel van – felszolgálót keresnek. A barátunk bemegy a főnökhöz:

-          Képzelje, Gábor, van egy ismerősöm, aki nagyon jó lenne erre a munkára.

-          Igen, és hol dolgozott ezelőtt?

-          Azt nem tudom.

-          Jó, küldje át az önéletrajzát.

 

És képzelje el, hogy a barátja többet tud magáról.

-          Képzelje, Gábor, van egy ismerősöm, aki nagyon jó lenne erre a munkára.

-          Igen, és hol dolgozott ezelőtt?

-          A 3 csillagos X hotelben, onnan elment főpincérnek Németországba, aztán hazajött, és az 5 csillagos Y étteremben dolgozik most műszakvezetőként. Képzelje, még egyszer a holland hercegnek is szolgált fel.

-          Valóban? Ez érdekesen hangzik. Hívja be holnapra.

Ugye mennyire más?

 

Használjuk a közösségi médiát, a Facebookot, a LinkedInt!

Persze ne feledjük el, hogy az emberek el vannak foglalva a saját életükkel, karrierükkel, családjukkal, na és a személyes levelezésükkel. Ha több oldalas csatolmányokat küldünk nekik, lehet, visszafelé sül majd el a dolog, és nem akarják végigolvasni.

Helyette inkább írjuk le pár pontban, hogy mihez értünk – kerüljük a túlzott szakzsargont, mert nem biztos, hogy ő is képben van a területünkön.

Egy köremailtől ne várjunk csodát. A kapcsolatépítés egy kétirányú utca. Ön is segíthet információkkal, tanácsokkal vagy egy-egy továbbküldéssel a hálózata tagjainak. Érdemes fejben tartani, ki kért már szívességet, nála is be lehet próbálkozni, ha álláskeresésünket tekintve hasznos a kapcsolat – persze nem arra hivatkozva, hogy mi mit tettünk az illetőért előzőleg.

A cél nem az, hogy minél több emberhez érjünk el, hanem hogy minél értékesebb kapcsolatot építsünk. Hagyjuk – akár a LinkedIn szakmai közösségi csoportjaihoz csatlakozva- hogy megismerjenek, kialakuljon rólunk valamilyen kép…ne rontsunk ajtóstul a házba.

Ismeretleneket egyébként sem szívesen ajánlanak, hiszen az ő szakmai hírnevük is a tét.

Képzeld csak el, ha egy vadidegen kér meg téged, menj be a főnöködhöz, és ajánld be. Ugye, hogy milyen furcsa lenne?

 

„netvörköljünk online-offline”

Ha lehet, látogassunk el szakmai rendezvényekre, konferenciákra. Itt könnyen elegyedhetünk beszélgetésbe, a korábbi online kapcsolatainkat igazivá tehetjük és elmélyíthetjük. Keressük a lehetőségeket, ahol újabb kapcsolatokra tehetünk szert. Remek lehetőség erre az SZTE Őszi Állásbörze és a Felkészítő Napok október 9-én!

 

Forrás: https://www.cvonline.hu/hogyan-epits-kapcsolatot-allaskeresokent/a.html