Autópálya matrica a sikeres karrierhez vezető útra

Autópálya matrica a sikeres karrierhez vezető útra

Hogyan látja egy pályakezdő az elindulás nehézségeit, milyen döntéseket érdemes meghozni, merre érdemes kanyarodni? Fiatal kollégánkkal készült rövid interjúból kirajzolódik egy irány.

Milyen céljaid voltak az egyetem után?

Olyan állást találni, amelyik egyezik a céljaimmal, nem volt egyszerű. Profi akartam lenni, mellette viszont világot látni, új dolgokat megismerni és nem csak egy lenni a sok közül. Az iskolapadban ülve az ambícióm az eget súrolta, és azt gondoltam, az egész világot megválthatom. Az egyetem utolsó félévében azonban jött a felismerés, mégis hogyan lesz ezután? Elég vagyok ahhoz, hogy egy jól menő pozícióban dolgozzak? Lehetek valaki, aki valóban értékeset állít elő, és munkájával akár hatással lehet másokra?

Mi volt a valóság?

Kerestem egy szimpatikus állást, és alig vártam, hogy mindenkivel megoszthassam a terveimet, ötleteimet. Azonban rá kellett jönnöm, hogy elsőre nem találtam meg álmaim munkáját. A monoton és adminisztratív jellegű feladatokból nem sokat tanultam, és azt sem láttam, hogy mi a szerepem a cég életében. Ott álltam egy diplomával, a már említett ambíciómmal, de az akkori helyzetemet elég ködösnek láttam. Mit ér a tudás, ha nem használhatom, hogyan fogok feljebb kerülni, és hogyan fogok többet megismerni a világból?

A kutatások szerint az Y generáció könnyebben mozdul, ha valamilyen szempontból nem megfelelő a munkahelye. Benned megvolt a bátorság?

Egy idő után új munka után néztem. Az OTP Banknál lettem banki ügyintéző. Az elején még kicsit tartottam ettől a hatalmas vállalattól, azt gondoltam, hogy a mindennapokban még kisebbnek érzem majd magam, mint azelőtt. Aztán történt valami. A környezet befogadó volt, és kaptam egy mentort is, így hamar beilleszkedtem, és elsajátítottam nem csak a mindennapi munkához szükséges tudást, hanem annál lényegesen többet.

Mennyire változatosak a napjaid?

A fióki munka során nem csak egy munkafolyamatot kell ismételnem, szerencsére több terület munkáját is tudom segíteni. Megtudtam, hogy egy-egy ötlettel, megoldási javaslattal hogyan lehetek hatással mások életére, vagy egyszerűen hogyan segíthetek. Mindenkinek van egy története, ami még inkább színesebbé teszi a munkámat. Ügyfeleimnek nem csak termékeket mutatok be, de tanácsot is adok nekik, közösen beszéljük át, hogy számukra melyik a legjobb megoldás.

Rengeteg hír van arról, hogy az OTP külföldön is terjeszkedik. Téged érdekelne egy ilyen kihívás?

 

Igen, elképzelhetőnek tartom, hiszen a saját régiónkban is láttam már példát arra, hogy valaki a nyelvtudásának köszönhetően külföldi pozícióra tudott sikeresen pályázni. Ha úgy alakul a magánéletem, az OTP Bank hálózatában biztosan megtalálom az ideális megoldást, akár egy másik városban is. Titkos vágyam, hogy a központban dolgozzam, a termékfejlesztés érdekel leginkább. Úgy gondolom, hogy a vezetőim is támogatnak ebben, bátorítanak, hogy nap, mint nap fejlődjek, képzéseken vegyek részt. Ezeken nem csak új tudást szedhetek magamra, de néhány előadó rendkívül inspiráló, ez is hozzájárul a fejlődésemhez, a céljaim eléréséhez.