Lukács Zsolt - Telkes Consulting, Managing Partner, a március 12-i Élőkönyvtár vendége

 

Az SZTE tavaszi állásbörzéjén az Élőkönyvtár Programon belül olyan területek szakembereivel nyílik lehetőség beszélgetni, amik széleskörű érdeklődésre tartanak számot, és a börze kiállítói között nem találhatóak meg. Az Élőkönyvtár Program egyik vendégével, Lukács Zsolttal, a Telkes Consulting tanácsadójával beszélgettünk.

 

Lukács Zsolt - Telkes Consulting, Managing Partner

Milyen szakon végeztél az SZTE-n?

Két diplomával rendelkezem, az ELTE bölcsészkarán tanultam magyar-történelem-esztétika szakon, valamint van egy közgazdasági, vezetésszervezés diplomám is. Egy elég széles karriert futottam be, dolgoztam amerikai vegyipari multinál, kereskedelemben, azután pedig a divatiparban is, részben Budapesten, részben Angliában. De az elmúlt húsz évet a Telkesben töltöttem, mint tanácsadó.

Hol és milyen pozícióban kezdtél el dolgozni?

Az első munkahelyem egy amerikai vegyipari vállalatnál volt, belső üzletkötő pozícióban. ami nagyjából azt jelenti, hogy az értékítési folyamat támogatásáért felelős szakértő voltam. Ebben az időben még javában egyetemre jártam, és nagyon sokat is tanultam ott, rögtön, az elején.

Jelenleg hol dolgozol? Mit csinálsz? Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Én szenior tanácsadó vagyok, szakemberkereséssel és kiválasztással foglalkozom. A munkám egyik legfontosabb jellemzője, hogy ez egy állandóan változó piac: ott van például a mesterséges intelligencia, social media, digitalizáció. Ahogy változik körülöttünk a fogyasztói társadalom, rengeteg ponton találkozik a munkaerőpiaccal, például abban is, hogy milyen szakemberek kezdenek el dolgozni ezen a területen. Én a munkámban a leginkább a változatosságot szeretem, azt, hogy nincs két egyforma helyzet, vagy ember, mindig minden változik, ami fejlődésre, tanulásra ösztönöz.

Mi motivált és motivál a munkádban?

Leginkább az, hogy csak úgy tudok eredményesen dolgozni, ha állandóan tanulok – ezt nem csak úgy mondjuk, tényleg így van – ezért nagyon sokat fejlődök és tanulok a munkám során.

Mit gondolsz, mi a siker titka?

Azt gondolom, hogy a sikerhez nagyon fontos az, hogy egy, az egyetemről kilépő frissdiplomás a lehető legmagasabb szintre lépjen: vagyis nem szabad elkezdenünk az élet úgynevezett karrier című fejezetét addig, amíg nem vagyunk róla meggyőződve, hogy az nekünk való. Még ha több energiába is telik, addig kell keresni, amíg nem találunk egy olyan munkát, ahol lehetőségünk van folyamatos fejlődésre, és ahol jelen van egy magas színvonalú párbeszéd a vállalat és a dolgozó között. Egy olyan munkahelyet, területet kell találni, ahol nem kompromisszumokkal, hanem sikerélményekkel tudunk dolgozni – hétfőtől péntekig.

 

Ha az interjú felkeltette az érdeklődésed, gyere el március 12-én a TIK-be, ahol az Élőkönyvtár Program keretein belül további kérdéseket tehetsz fel az előadóknak.