Milyen egy jó kreatív önéletrajz?

 

A kreatív önéletrajz alatt sok esetben nemcsak formájában, de tartalmi elemeiben is kreatív megoldásokat értünk. Az önéletrajz alapfeladata, hogy eljuttasson bennünket állásinterjúra, pont ezért fontos, hogy akármennyire is kreatívkodunk, informatívnak kell maradnia. A kreatív önéletrajzok nagy előnye, hogy kitűnik a tömegből, de munkaerőhiány esetén nincs tömeg, így ezt a funkciót már nem kell ellátnia. De akkor mégis, mire jó ez manapság?

 

 

A munkáltatók egyre inkább a soft skillekre helyezik a hangsúlyt, szintén a munkaerőhiány miatt. Ha egy adott álláshoz tárgyi tudásban van kisebb elmaradása a jelöltnek, de személyiségében, ambícióiban, készségeiben megfelelő, akkor a munkáltatói közvélekedés szerint a tárgyi tudást pótolni nem túl nehéz. Ezért egy kreatív önéletrajzzal megmutatva a készségeket, ambíciót, egy olyan állást is meg lehet kapni, ahová egyébként még nem feltétlenül érett meg az adott jelölt. Egy junior korszaka végén járó fiatal így lesz már nem junior, de még nem senior egy új munkahelyen (ezt a státuszt hívják egyre több helyen mediornak).

 

De mitől lesz egy önéletrajz kreatív ma? Akár egy egyszerű  önéletrajzot is feltölthetünk szép grafikus elemekkel: kör alakú keretbe helyezett fényképpel, árnyalatos színezéssel, kreatív háttérrel, szépen elválasztott fejezetekkel. Ez is lehet jó, mivel amellett, hogy figyelemfelkeltő, mutathatja a jelentkező precíz, gondos kivitelezési módszerét a munkájával kapcsolatban.

 

Egy újabb mód, ha az önéletrajzunkat infografikaként hozzuk létre. Ez esetben fontos figyelni arra, hogy a kötelező tartalmi elemek ne vesszenek el! Egy szép infografika, ami ábrázolja a jelentkező karrierútját, hatékony lehet, de a tanulmányok, szakmai múlt, elérhetőségek mindenképpen legyenek jól megtalálhatóak és elemezhetőek az anyagban. Infografikáról van szó, nem képrejtvényről, így például az ismert szoftvereket, előző munkahelyeket ne azok logójával ábrázoljuk, a nyelvtudást ne az adott nemzetek zászlajával, hanem szövegesen leírva jelenítsük meg.

 

 

A tartalmi elemek közül a kötelezőek semmiképpen sem maradhatnak ki: releváns szakmai tapasztalatok, munkahelyek, készségek, tanulmányok, nyelvtudás. Ezek mellett persze teret adhatunk a fantáziának is. Ha szeretünk nemzetközi környezetben dolgozni, megírhatjuk, milyen nemzetiségű kollégákkal, milyen munkanyelven tettük ezt, illetve ha autodidakta módon is fejlesztjük szakmai tudásunkat, akkor az általunk olvasott szakmai folyóiratokat, szakkönyveket is felsorolhatjuk. Esetleg ha van valamilyen különleges egyedi motivációnk az adott témához kapcsolódóan, fejtsük ki! Helyet kaphatnak fontosabb projektek, publikációk, szabadalmak, bármi, ami a szakmai életünket vagy motivációnkat jellemzi.

 

Az önéletrajzot olvasók számára a végső döntési faktor viszont mindig ugyanaz lesz: megtalálja-e az önéletrajzban azt a szakmaiságot, amit az épp betöltendő pozíciójához keres. Azaz, a külcsín sohasem mehet a tartalom rovására.

 

Forrás: cvonline.hu