Gazdaságtudományi Kar (GTK) - Általános tudnivalók

 


Általános tudnivalók

 

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara az SZTE GTK Karrier Irodát bízta meg a szakmai gyakorlat rendszerének adminisztrációs feladataival. Az iroda látja el valamennyi alapszak és felsőoktatási szakképzési szak esetében a szakmai gyakorlat szervezésére, folyamatának kezelésére és teljesítésének ellenőrzésére irányuló feladatokat. Továbbá feladatai közé tartozik szakmai gyakorlati helyek felkutatása és közzététele a www.sztekarrier.hu weboldalon, az SZTE Karrier Iroda Facebook oldalon, valamint hírlevélben is.

Elérhetőség: 6722, Szeged, Feketesas utca 28. (GO) földszint, az automata mellett

Telefonszám: 0662/546-906 

E-mail: gtk@sztekarrier.hu

 

 

Szakmai gyakorlat rendje

 

Kedves Hallgatók!
A szakmai gyakorlatra vonatkozó részletes tájékoztatókat itt találjátok: Szakmai gyakorlat rendje, Tájékoztató anyag

 

Fontos, hogy a hat hetet elérő (és nem meghaladó) egybefüggő szakmai gyakorlat esetén a hallgatót díjazás illeti meg. A szakmai gyakorlat megkezdéséhez szükséges egy hallgatói munkaszerződés is (amiből a GTK Karrier Iroda nem kér példányt). A gyakorlóhelyet az Oktatási Hivatalnak a felsőoktatási intézmény adatainál szakmai gyakorlóhelyként nyilvántartásba kell vennie, ezt az egyetem intézi. Amennyiben azonban a Fogadó Intézmény költségvetési szerv, az Nftv. 44. § (3a) bekezdése alapján a szakmai gyakorlatra a hallgató díjazása nélkül kerül sor!

Jelen szabályzat a tanulmányaikat 2012. szeptember 1-je után megkezdő hallgatókra vonatkozik és 2015. január 15-én lépett hatályba, így aki korábban kezdte meg tanulmányait a felsőoktatásban, az még a régi rendszer szerint tölti gyakorlatát.

 

Minden hallgatónak és fogadó helynek kötelező regisztrálnia a honlapon, hogy a gyakorlata elfogadásra kerülhessen.

 

 

Folyamatleírások hallgatóknak és cégeknek

 

A szakmai gyakorlat megkezdésének és folyamatának leírása lépésenként, képernyőképekkel kiegészítve HALLGATÓKNAK és CÉGEKNEK.


 

FONTOS, HOGY CSAK AZ IDŐBEN BEÉRKEZETT PAPÍROKAT FOGADJUK EL! 

 

 

 

A szakmai gyakorlat megkezdése

 

Első lépés: a hallgatónak és a fogadó szervezetnek össze kell kapcsolódnia a www.sztekarrier.hu weboldalon! (lásd: fentebb)

Második lépés: együttműködési megállapodás3 eredeti példányt kérünk papír alapon leadni a GTK Karrier Iroda részére (az együttműködési megállapodás aláírása sok időt vehet igénybe, amint átvehető az irodában arról e-mail értesítést kapsz)

Harmadik lépés: hallgatóknak: kreditigazolás feltöltése: NEPTUN --> Tanulmányok --> Tanulmányi átlagok --> Nyomtatás --> PrintScreen a nyomtatási képről
cégeknek:
karspecifikus kérdőív kitöltése

Negyedik lépés: hallgatói munkaszerződés - ebből nem kér példányt a GTK Karrier Iroda

 

A hallgató és a cég összekapcsolódásának segítésére, valamint annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy a cégek rossz ciklusba nyissák a szakmai gyakorlatot, létrehoztunk 2 dokumentumot!

 

Szakmai gyakorlat adatlap - ezt érdemes a hallgatónak előre kitölteni és odaadni a cégnek, hogy az itt szereplő adatok alapján megkönnyítsék a cég munkáját ciklus nyitásakor.

Szakmai gyakorlat összekapcsolódás - ez egy képekkel ellátott részletes dokumentum, amely lépésről-lépésre segít a cégeknek, hogy pontosan milyen adatokat, hol és miként kell kitöltenie.

 

Bizonyos cégekkel már van a karnak határozatlan idejű megállapodása, ezért ha a kiszemelt fogadó helyet megtalálod a listában, akkor az együttműködési megállapodást már NEM KELL újra megkötni, kivéve, ha a cég külön kéri!
Határozatlan idejű cégek listája

 

A gyakorlat megkezdéséhez szükséges együttműködési megállapodásban azon hallgatóknál, akik munkahelyen töltik gyakorlatukat határozott idejű szerződés megkötése szükséges (megállapodás 4. pontja), valamint a 3.4-es pontban a nem megfelelő szakokat kérnénk kihúzni.

 

Az eddigi évek során betelt gyakornoki helyek listáját pedig ITT találjátok.

 

 

A szakmai gyakorlat lezárása

 

A szakmai gyakorlat lezárásához szükséges az Átfogó munkaterv és teljesítési jegyzőkönyv rendszeres vezetése a szakmai gyakorlat ideje alatt, majd annak aláírt beszkennelt formájának feltöltése a szakmai gyakorlat teljesítését követően.
Átfogó munkaterv és teljesítési jegyzőkönyv

 

Azon hallgatóknál, akik régebb óta dolgoznak az adott cégnél és ezt szeretnék elfogadtatni szakmai gyakorlatként is az Átfogó munkaterv és teljesítési jegyzőkönyv helyett Egyszerűsített munkanapló szükséges a gyakorlat lezárásához. A teljesítésigazolás megegyezik azokéval, akik NEM a munkahelyen töltik gyakorlatukat (lásd fentebb).
Egyszerűsített munkanapló

 

 

 

Határidők

 

2018. tavaszi félévre vonatkozó határidők 
BA Nappali záróvizsgázók:
Legkésőbbi kezdés: 2018. február 26.
Leadási határidő: 2018. június 01.

 

Nem záróvizsgázók:
Legkésőbbi kezdés: 2018. március 26.
Leadási határidő: 2018. június 29.

 

BA Távoktatás és FSZ Nappali:
Legkésőbbi kezdés: 2018. március 05.
Leadási határidő: 2018. június 08.

 

 

Az LLP/ ERASMUS szakmai gyakorlat nyertes hallgatók számára szükséges dokumentumok

 

Information on the general rules of internship
Kezdéshez szükséges dokumentumok:
Declaration of Acceptance 
Agreement
Záráshoz szükséges dokumentumok:
Format of the Work Log Book
Certificate of Completion

 

 

Angol dokumentumok a szakmai gyakorlatukat külföldön (nem Erasmus keretében) töltő hallgatók számára

 

Kezdéshez szükséges dokumentumok:
Declaration of Acceptance
Agreement
Záráshoz szükséges dokumentumok:
Format of the Work Log Book
Certificate of Completion

 

 

Angol nyelvű dokumentumok a külföldi hallgatók részére / Documents for international students

 

Information on the general rules of internship
Kezdéshez szükséges dokumentumok:
Declaration of Acceptance
Agreement

Záráshoz szükséges dokumentumok:
Format of the Work Log Book
Certificate of Completion